Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä

Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä

Koekeittiössä on jo testattu hapanjuurileipän leipomista https://koekeittiossa.fi/miten-hapanjuurileipaa-leivotaan/, Banh Tieu -leipäsien friteeraamistahttps://koekeittiossa.fi/karamellipossua-ja-hedelmasalsaa-banh-tieu-leipasissa/, Gua Bao -leipäsien höyryttämistähttps://koekeittiossa.fi/karamellipossua-ja-hedelmasalsaa-banh-tieu-leipasissa/ ja maissileivän paistamista kamadossa https://koekeittiossa.fi/maissileivan-leipominen-kamadolla/. Tällä kertaa leivottiin Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä. Japanilaisella Tangzhong-menetelmällä tulee ihanan ilmavaa, pehmeää ja hyvin säilyvää ”höttöleipää”.

Tamago Sando -munavoileipä tehtynä Tangzhong-menetelmällä tehtyyn leipään.

Leipää voi tarjota vaikka hillon kera tai hotdogin alustana. Tamago Sando -munavoileipään leipä sopii erityisen hyvin. Koekeittiön periaatteen mukaisesti nolostumista välttelemättä ohessa on vähemmän edustava kuva Tamago Sando -munavoileivästä. Täältä voit katsoa miltä sen pitäisi oikeasti näyttää: http://www.kindofcooking.com/tamago-sando-japanese-egg-sandwich/.

Kotilieden artikkelin (https://kotiliesi.fi/ruoka/leivonta/johanna-leipoi-sampylat-tangzhong-menetelmalla-ei-koskaan-enaa-kovia-sampyloita/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1qMFFEmjoBazbh8xmOfIjYaStsPUnmiRC-g3-WXK_zLyEB9JS8aeDgFuU#Echobox=1615381904) luettuani lähdin tutkimaan Tangzhong-menetelmää tarkemmin ja lopulta päädyin leipomaan Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä tämän artikkelin inspiroimana: https://oventales.com/hokkaido-milk-bread/.

Resepti: Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä

Tangzhong:

30 g vehnäjauhoja
150 g maitoa

Taikina:

370 g vehnäjauhoja
60 g sokeria
7 g kuivahiivaa
4 g hienoa merisuolaa
1 kananmuna
120 g maitoa
60 g (suolatonta) voita

Voiteluun:

1 kananmuna
2 rkl maitoa

Hokkaidon maitoleivän leipominen Tangzhong-menetelmällä

Tangzhong

Valmista Tangzhong kattilassa. Mittaa maito ja vehnäjauho kattilaan ja lämmitä liedellä keskilämmössä samalla koko ajan sekoittaen kunnes liemi sakenee ”liisteriksi”. Älä anna paistua tai kiehua, vaan ota Tangzhong pois hellalta heti, kun sekoituksesta jää hyvä jälki liisteriin. Jos haluat olla tarkka, 65 astetta on hyvä lämpötila seokselle. Laita Tangzhogin päälle kelmu ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi.

Vaivataan Tangzhong-menetelmällä tehtyä Hokkaidon maitoleipätaikinaa

Lämmitä taikinan maito kuivahiivalle sopivaksi (noin 42-asteiseksi) ja lisää hiiva maidon sekaan hetkeksi. Lisää monitoimikoneen kulhoon maidon ja hiivan lisäksi suurin osa jauhoista, sokeri, suola, muna ja Tangzhong. Pyöritä taikinaa taikinakoukulla ensin hitaammin vaivaten. Jos taikina on kovin löysää, lisää loput jauhoista. Vaivaa hetki ja lisää huoneenlämpöinen kuutioitu voi. Vaivaa taikinaa vielä. Mikäli taikina jää koukun ympärille, laita koneeseen lisää vauhtia.

Hokkaidon maitoleipää Tangzhong-menetelmällä tehdään hyvin nousseesta taikinasta

Siirrä taikina voideltuun kulhoon ja laita kulho pyyhkeen alle uuniin uunin valon lämpöön kohoamaan 1 – 1,5 tunniksi. Taikinan pitäisi kohota noin kaksinkertaiseksi. Kun painat sormella taikinaan, siihen jää pysyvä kuoppa.

Hokkaido maitoleipä Tangzhong-menetelmällä tehtynä valmiina toiseen nostatukseen

Tämän videon kohdasta 5 min 30 sek alkaen näet, miten taikina käsitellään kohottamisen jälkeen: https://www.youtube.com/watch?v=lD7a8wfJeWU. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa taikina neljään osaan. Pyöritä osat palloiksi. Venytä ja kauli kevyesti pallo pitkulaiseksi ja taita kolmeen kerrokseen. Kauli tai venytä taikina uudestaan pitkulaiseksi toiseen suuntaan ja taita taas kolmeen kerrokseen rullaksi. Nipistä rullan reuna kiinni. Lado rullat vuokaan ja laita takaisin uunin lampun lämpöön pyyhkeen alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Hokkaido maitoleipä Tangzhong-menetelmällä tehtynä valmiina laitettavaksi uuniin

Voitele kohonnut leipä munamaidolla ja laita 175-asteiseen uuniin.

Unohdin voidella vuoan, mutta leipä irtosi siitä huolimatta hyvin. Tämä taikinan määrä oli juuri sopiva vuokaani, jonka mitat olivat 26*10*8 cm.

Hokkaido maitoleipä Tangzhong-menetelmällä tehtynä valmiina

Leipä kohosi uunissa mallikelpoisesti ja oli valmista 30 minuutissa.

Leipä on tietysti ihanaa juuri uunista nostettuna, mutta tämä leipä säilyy pehmeänä muovipussissa useamman päivän.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.