Mahdollisuus kamadon käyttämiseen uunina tuo ihan uusia ulottuvuuksia ulkokeittiön ruokalistaan. Mielessä on jo monta testattavaa uuniruokaa ja leivonnaista. Esimerkiksi erilaisia pannukakkuja voisi testata, lisukkeeksi vaikka kotitekoista jäätelöä… Aivan ensimmäiseksi voisi kuitenkin kokeilla, miten maissileivän leipominen kamadolla onnistuu.
Näin ensimmäiseksi Koekeittiön ”grillattavaksi” valikoitui siis maissileipä, joka vaikutti nopealta ja helpolta valmistaa porsaankylkien kypsennyksen välissä (https://koekeittiossa.fi/?p=474). Porsaan kyljen miedossa lämmössä tapahtuvan savustuksen ja kuumien hiilien päällä tapahtuvan loppukäristyksen välissä olisi sopiva hetki pysäyttää kamadon lämmittäminen noin 220 asteeseen leipomisen ajaksi. Täytyy vain pitää huolta, että grilli ei enää savuta maissileipää paistaessa.
Oikean maissileipäreseptin valintaa ei juuri auttanut se, että netti on niitä pullollaan. Kun hakee ’BBQ Cornbread’ hakusanalla, tulee lähes 8 miljoonaa hakutulosta! https://www.google.com/search?q=BBQ+cornbread&rlz=1C1GCEU_daDK880DK880&oq=BBQ+cornbread&aqs=chrome..69i57j0l7.9307j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Valitse näistä sitten paras. Koekeittiössä ei kuitenkaan tästä lannistuta, vaan aloitetaan testaaminen.
Testi nro 1: Maissileivän leipominen kamadolla leivän pohja polttaen
Taikina valmistui käden käänteessä, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Taikina oli löysähköä ja siten helppo kaataa grillissä voin kanssa lämmitettyyn valurautapannuun.
Koska pannu oli kuuma, odotin vesi kielellä saavani mukavan rapeakuorista leipää välipalaksi.
Kamadon käyttäminen uunina olikin todella helppoa! Lämpö pysyi yllättävän hyvin noin 220 asteessa ja leipä oli valmista noin 20 – 25 minuutissa.
Leipä osoittautui todella murenevaksi, joten sillä ei kyllä kaavita kastiketta lautaselta. Leivän pieni tulisuus toi mukavan lisän makuun ja se ei kaivannut muuta kuin vähän voita päälle. Eikös näytä ihan kohtuulliselta?
Paitsi kun katsoo leivän toista puolta! Ihan pieni yksityiskohta unohtui: lämmönjakaja hiilien ja ritilän väliin.
Testi nro 2: Maissileivän leipominen kamadolla lähes täydellisesti
Nukuttuani muutaman yön traumaattisen maissileivän testauksen jälkeen, oli pakko kokeilla maissileivän tekoa uudestaan. Kamandon käyttäminen uunina oli taas helppoa ja uusi maissileipäresepti oli todella hyvä.
Maissileivän taikina valmistui taas muutamassa minuutissa. Kohoamisaikaa ei ollut ollenkaan, joten ei muuta kuin taikina voisulan kanssa lämmitettyyn valurautapannuun. Pannua ei tarvitse muuten kuumentaa etukäteen.
Maissileipä valmistui noin 220 asteisessa grillissä 20 minuutissa. Kuten kuvasta näkyy, tällä kertaa en unohtanut lämmönjakajaa.
Lämmin leipä suoraan grillistä on aika mukava alkupala.
Vähän pekonivoita päälle ja kyllä oli hyvää! Leipä toimii vielä paremmin seuraavana päivänä, jolloin se on vähän kiintempää.
Koekeittiössä opittua
Maissileivän tekeminen on todella helppoa ja nopeaa. Ota alla oleva resepti talteen ja pienellä tuunauksella siitä saa myös mukavia erilaisia variantteja. Jatkan myös ehdottomasti testejä kamadon käyttämisestä uunina. Joka tapauksessa aina kun käytän kamadoa uunina
- muistan käyttää lämmönjakajaa
- en esilämmitä pannua enempää kuin voin sulattamisen ajan
Resepti: Se parempi maissileipä
230 g maissijauhoja
230 g vehnäjauhoja
90 g sokeria
1,5 rkl leivinjauhetta
0,5 dl parmesaanijuustomurua
1 tl suolaa
2 kananmunaa
4,25 dl piimää
1 – 2 punaista chiliä silputtuna
135 g sulatettua jäähdytettyä voita
vähän voita pannulle
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sekoita toisessa astiassa voi, piimä, kananmunat ja chilin palat. Yhdistä kevyesti sekoittaen kuivat ainekset ja nesteet.
Laita voita valurautapannulle grilliin sulamaan. Kaada löysähkö taikina pannulle ja sulje kamadoon 220 asteeseen noin 20 minuutiksi. Muista lämmönjakaja!
Taikinaa voi tuunata tulisemmaksi vaihtamalla chilin jalopenoon ja/tai vaikka laittamalla cayannepippurijauhetta taikinaan. Lisäksi voisi kokeilla lisätä pekonimuruja, juustoa, valkosipulia, maissinjyviä… Päälle voin sijaan vaikka valkosipulivoita.
Resepti: Pekonivoi
pekonia
kookossokeria tai muuta ruskeaa sokeria
voita
Ripottele pekonisiivujen päälle sokeria molemmin puolin. Savusta pekoneita hetki ja grillaa lopuksi rapeiksi. Ole tarkkana, liekit saattavat liehua aika korkealla!
Sekoita pieneksi silputtu grillattu pekoni pehmeään voihin.
2 kommenttia