Sifoni on todella yksinkertainen laite. Mikä voisi mennä pieleen? Nestettä ja kaasua sisään, vaahtoa ulos. Netistä löytyy hyviä kirjoituksia siitä, miten sifonia käytetään. Niissä ei mikään räjähdä, vaikka pulloon ladataan kaasua eikä niissä myöskään näy vaahtoa yltympäriinsä pitkin keittiötä tai kokin vaatteita. Blogin hengen mukaisesti joudun kuitenkin kertomaan, että pullollinen vaahtoa tahdonvastaisesti keittiöön purkautuneena johtaa suursiivoukseen.
Huomaathan tämän artikkelin lopussa herkkureseptin salmiakkivohveleista salmiakkivaahdon ja banaanin kera.
Sifonin hankinnasta
Ennen ruoanlaittoon (ei siis soodajuomien tekoon) tarkoitetun sifonin ostoa on tehtävä kaksi peruspäätöstä:
1) Ostanko puolen litran vai litran sifonin.
2) Ostanko kermasifonin vai gourmetsifonin.
Päädyin ostamaan puolen litran gourmetsifonin (https://www.chezmarius.fi/tyovalineet/sifonit), joka mahdollistaa sekä kuuman että kylmän aineen vaahdottamisen. Kermasifoni on tarkoitettu vain kylmille raaka-aineille. Puolen litran pullolla saa vaahdotettua ainakin neljä lautasellista keitto, joten se on riittävän iso pienille illallisille.
Lisäksi ostin kaasupatruunoita, joita puolen litran pulloon tarvitaan yksi kutakin pullon täyttöä kohden. Kolmas investointini oli tiivis siivilä, sillä pulloon laitettavan nesteen tulee olla niin hienojakoista, että se ei tuki suutinta vaahtoa pursotettaessa. Esimerkiksi marjojen siemenet voivat aiheuttaa ongelmia pursotuksessa.
Muistilista, miten sifonia käytetään
Kuten alussa vihjasin, sifonia käyttäessäni kaikki ei ole aina mennyt kuin Strömsössä. Olen käyttänyt sifonia jo jonkin aikaa ja mielessäni on kirkkaana perusperiaatteet siitä, miten sifonia käytetään:
- Vaahdotettavan raaka-aineen pitää mennä tiiviin siivilän läpi, muuten sifonin suutin voi tukkeutua.
- Vaahdosta tulee kestävämpää, jos nesteeseen laittaa esim. kermaa, kananmunaa tai liivatetta.
- Sifoni täytyy koota oikeassa järjestyksessä. Ensin pulloon neste, sitten kansi tiivisteineen ja pursotinosa paikalleen. Viimeisenä kaasupatruunan ruuvaus paikalleen.
- Ravista pulloa hyvin (5-10 kertaa).
- Kylmää vaahtoa tehtäessä pitää sifonin olla jääkaapissa jotakin tunteja oleentumassa.
- Lämmintä keittoa tms. tehtäessä pullon voi pitää lämpimänä vesihauteessa. Varo kuumaa pulloa!
- Ravista pulloa aina ennen pursotusta. Tee myös yksi ravistus ylösalaisin, jotta täyte putoaa kohti sifonin suutinta.
- Älä turhaan käytä sifonia pystyasennossa, ettei täyte valu pullon pohjalle. Jos pulloa on käytetty pystyasennossa eikä sitä ole ravisteltu napakasti ylösalaisin, saattaa sifonin sisälle jäädä hieman pursotettavaa.
- Koepursota vaahtoa aina ensin vähän syvään astiaan, sillä vaahto saattaa purskahtaa ensimmäisellä painalluksella.
Lisää siitä, miten sifonia käytetään, voi lukea esimerkiksi täältä: https://www.hyvanmaunrajalla.fi/vaahtoja-sifonilla/
Vaikka olenkin sisäistänyt kaiken yllä mainitun, pitää sifonin käytön kanssa olla tarkkana, sillä muuten saattaa tulla kuvan kaltaista sotkua. Joulusiivous meni uusiksi meidän keittiössä – ja joulupyykki.
En onneksi ole ainoa, joka on haparoinut sifonin käyttössä. Tätä oli sekä hauska että pelottava katsoa, kun tietää, mitä voi tapahtua: https://www.ruutu.fi/video/3221900. Onneksi kilpailuaika loppui kesken!
Sifonin käytön kokeiluja
Tässä muutamia kokeilujani sifonin käytöstä:
Sous-videssä kypsennettyä lohta (47 astetta, 40 min), soijasiirappia ja wasabivaahtoa. Alla on reseptit soijasiirapille ja wasabivaahdolle.
Crème ninon -keitto muuttui sifonilla suussa sulavaksi vaahdoksi. Valitettavasti keiton puristaminen ensin siivilän läpi on erittäin työlästä ja toisaalta keitossa ehkä kaipaisi jotakin purutuntumaa.
Tsatsikin käyttäminen sifonissa tuo hienoa kuohkeutta kastikkeeseen. Muista siivilöidä ennen sifoniin laittoa!
Hollandaisekastike latistui aika nopeasti, vaikka maistui mainiolta parsan kera.
Reseptejä sifonin käyttöön
Mausteinen omppuvaahto
Mausteinen omppuvaahto käy hyvin lisukkeeksi esimerkiksi grillatulle porsaalle.
0,5 dl Poppamiehen Smoky Apple -grillikastiketta
0,5 – 1 rkl Dijon-sinappia (maun mukaan)
1 dl kuohukermaa
Sekoita kaikki keskenään, siivilöi ja laita sifoniin. Lisää kaasu ja ravista. Laita jääkaappiin tekeytymään.
Wasabivaahtoa ja soijasiirappia lohen seuraksi
Wasabivaahto
0,5 – 1 tl wasabitahnaa (säädä haluamasi tulisuuden mukaan)
2 tl sokeria
2 tl sinappia
1,5 dl kermaa
Sekoita ainekset keskenään ja hae maistamalla sopiva wasabitahnan määrä. Kaada sifoniin, päästä kaasu ja ravista hyvin. Anna oleentua jääkaapissa.
Soijasiirappi
1 dl vettä
1 dl soijaa
1 rkl hunajaa
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl seesamiöljyä
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes liemi muuttuu siirapiksi. Siirappi on vahvan makuista, joten tämän annostelussa kannattaa olla tarkkana.
Salmiakkivohvelit
Vohvelit
250 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 dl maitoa
3 munaa
120 g voita
Salmiakkijauhoa maun mukaan.
- Erottele munien valkuaiset keltuaisista.
- Sekoita jauhot, munankeltuaiset, leivinjauhe, sokeri, salmiakkijauho, suola ja pehmeät voikuutiot.
- Lisää maito vähitellen ja anna levätä ainakin 20 minuuttia.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan sekaan varovasti.
- Paista vohvelit vohveliraudassa rapeiksi.
Salmiakkivaahto
2 dl kuohukermaa
1 pussi Drakula-salmiakkeja
Banaania
Hienonna Drakulat monitoimikoneella jauhoksi ja sulata sitten miedolla lämmöllä kattilassa pienessä kermatilkassa. Sekoita loppu kerma jäähtyneeseen salmiakkiseokseen. Kaada seos tarvittaessa vielä siivilän läpi sifoniin, lataa kaasupatruuna ja laita ravistettuna jäähtymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
Siivuta vohvelin päälle banaania, pursota päälle salmiakkivaahtoa ja ripottele päälle vielä Drakula- tai Turkinpippurimuruja.