Australian Masterchef -ohjelmassa kaudella 12 valmistettiin Banh Tieu -leipäsiä täytettynä tamarindipossulla ja hedelmäsalsalla. Tämä aasialainen katuruoka näytti niin herkulliselta, että oli pakko selvittää, miten voisin valmistaa jotakin vastaavaa. Selvitystyö palkittiin! Tänä kesänä meillä syödään useammankin kerran karamellipossua ja hedelmäsalsaa Banh Tieu leipäsissä.
Vaati kohtuullisesti tutkimustyötä selvittää Banh Tieu -leipästen resepti ja valmistustapa. Tästä vietnaminkielisestä videosta https://youtu.be/TWD1YBNtpl4 saa hyvän käsityksen siitä, miten ne valmistetaan. Video kannattaa katsoa, vaikka puheesta ei saakaan mitään selvää.
Alta löytyvät tarvittavat reseptit Banh Tieu -leipästen, karamellipossun ja hedelmäsalsan tekemiseksi. Lisäksi laitoin loppuun höyryssä kypsennettävien Gua Bao -leipästen reseptin terveellisemmäksi vaihtoehdoksi rasvassa keitettäville Banh Tieu -leipäsille.
Resepti: Banh Tieu -leipäset
400 g vehnäjauhoja
210 ml lämmintä vettä
2 tl kuivahiivaa
70 g sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
seesaminsiemeniä
ruokaöljyä paistamiseen
Katso video https://youtu.be/TWD1YBNtpl4, niin näet tarkemmin miten taikinan teko ja paistaminen tapahtuu!
Sekoita pussissa vehnäjauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe. Tee seokseen kolo, johon kaadat lämmintä vettä ja kuivahiivan. Anna hiivan lähteä liikkeelle ja sekoita sitten koko pussin ainekset sekaisin kunnolla vähän vaivaten (pussin ulkopuolelta).
Anna lämpimään veteen tehdyn taikinan nousta kunnolla lämpimässä.
Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se paloiksi. Muotoile palat palloiksi taittelemalla reunoja alapuolelle ja pyörittelemällä ne palloiksi. Kierittele pallot seesaminsiemenissä ja anna kohota vielä kerran.
Kaulitse hyvin kohonneet pallot letuiksi.
Laita letut rasvakeittimeen 180 asteeseen paistumaan. Kun leipänen nousee pintaan, työntele reunoja alaspäin ja kääntele leipästä noin 10 sekunnin välein, kunnes se on kunnolla pullistunut. Lopuksi friteeraa vielä hyvä väri molemmille puolille. Nosta leipäset talouspaperin päälle valumaan.
Lopputuloksena friteerauskeittimestä nousee hienoja palluroita, joiden sisällä on hyvä kolo karamellipossulle, hedelmäsalsalle, tuoreelle chilille ja korianterille.
Olkaa hyvät; karamellipossua ja hedelmäsalsaa Banh Tieu -leipäsessä! On hyvää!
RESEPTI: Aasialainen hedelmäsalsa
Sekoita kastike:
1 valkosipulin kynsi murskattuna
0,5 tl suolaa
2 rkl ruokaöljyä
1 tl kalakastiketta
2 rkl limetin mehua
1 rkl mirinkastiketta
Pilko pieneksi ja sekoita kastikkeeseen
– ananasta
– omenaa
– tuoretta minttua
– tuoretta korianteria
– tuoretta chiliä.
RESEPTI: Karamellipossu
1,5 dl aasialaista marinadia (https://koekeittiossa.fi/?p=897)
0,5 dl vettä tai omenamehua
2 tl chilirouhetta
200 g palmusokeria
0,5 dl fariinisokeria
Keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes kastike on siirappimaista.
Revi ylikypsä porsas (https://koekeittiossa.fi/?p=897) ja sekoita siihen maun mukaan karamellikastiketta. Tarkasta vielä lopuksi suolan määrä!
Resepti: Gua Bao -leipäset
1 1/2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
2 rkl rypsiöljyä
3,5 – 4 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Liuota kuivahiiva lämpimään veteen. Lisää veteen öljy. Yhdistä 3,5 dl vehnäjauhoja, sokeri, leivinjauhe ja suola. Sekoita jauhoseos nesteeseen ja alusta noin 5 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää vehnäjauhoja vähitellen tarpeen mukaan.
Anna taikinan kohota uunissa uunin lamppu päällä peitettynä noin tunnin ajan.
Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapaloista pallot ja kauli pallot rieskamaisiksi leipäsiksi ja taita kahtia. Nosta leipäset pienen leivinpaperipalan päälle ja jätä kohoamaan peitettynä vielä 30 minuutiksi.
Laita vettä kiehumaan höyrytyskattilaan. Nosta 2-3 leipästä leivinpapereineen kypsymään kannella peitettyyn kattilan höyrytysosaan 12-13 minuutiksi.
(Koekeittiöstä puuttuu aasialaisessa keittiössä käytettävä höyrytyskori, mutta tavallinen höyrytysritilä ajoi melkein saman asian.)
Halkaise höyryleipäset ja täytä edellä kuvatuilla tai muilla haluamillasi täytteillä. Nämä ovat parhaimmillan heti valmistuksen jälkeen.
Mukava artikkeli taas kerran. Tuntuu riittävän helpolta jopa täällä kokeiltavaksi.
Uutena asiana opin, että pussikeittojen lisäksi on näköjään pussileipiä 😉