Paratha-leipää grillissä paistettuna

Paratha-leipä
Paratha-leipä

Paratha-leipä näyttää kuvissa herkulliselta: lehtevältä, rasvaiselta ja kaikin puolin epäterveelliseltä. Paratha-leipää grillissä paistettuna voisi siis olla täydellinen lisuke grilliaterialle. Sen avulla voisi kaapia lautaselta viimeisetkin tipat herkullisesta grilliateriasta ja välttää lautasen nuolemisen. Tässä siis seuraava kokeiluhaaste Koekeittiölle: Kuinka onnistun paistamaan Paratha-leipää grillissä pääruoan grillaamisen ohessa? Paratha-leipä on erityisesti intialaiselle ruoalle tarkoitettu ”lusikan korvike”, joten grillasin Paratha-leivän kaveriksi naudan poskia intialaisittain. Lisukkeeksi tarjosin vielä riisiä, mintturaitaa (resepti alla) ja mangochutney’a. Siitä tuli todella maittava ateria, mutta neljästä naudan poskesta tulee valtava annos lihakastiketta, jota alkaa pursuta muutaman päivän päästä jo korvistakin.

Paratha-leipätaikinan käsittely

Netistä löytyi hyvä ohje, kuinka Paratha-leipää voi tehdä usealla eri tavalla lehtevyyden saavuttamiseksi: https://www.youtube.com/watch?v=G8BSGywfRMs

Tein taikinan tämän artikkelin lopussa olevan reseptin mukaisesti. Kun taikina oli levännyt puolisen tuntia, aloin muokata Paratha-leipää. Tein taikinasta palloja, joista kaulin ohuita pyöreitä lettusia. Sivelin lettusille kirkastettua voita (Gheetä) ja ripottelin päälle vähän vehnäjauhoja.

Edellä viitatun videon käärimisvinkeistä käytin ensimmäistä. Viilsin letun puoleen väliin viillon ja käärin viillosta alkaen letun rullalle kartioksi. Kääntelin sitten kartion paksun pään taikinakerrrokset alaspäin kerros kerrallaan. Painelin avatun kartion lopulta kuvan näköisiksi ”korvapuusteiksi” ja laitoin ne hetkeksi jääkaappiin. Helppoa kuin heinänteko!

Paratha-leipä valmiina paistettavaksi grillissä

Kaulin viilentyneet ”korvapuustit” ohuiksi letuiksi ja laitoin leivinpapereiden väliin odottamaan grillaamista.

Naudan poskia grillissä

Naudan poskia kamadossa

Ennen Paratha-leipien grillaamista savustin mausterubilla kuorutettuja naudan poskia 100 – 130 asteessa noin 3,5 tunnin ajan. Koska ruoanlaittoaika oli loppumassa kesken ja poskien lämpötila oli vasta 77 astetta, päätin vauhdittaa kypsymistä pilkkomalla lihat kuutioiksi ja laittamalla ne loppuajaksi intialaiseen kastikkeeseen Kamadoon.

Naudan poskia intialaisittain

Kastikelihat olivat grillissä vielä melko pitkään, mutta kärsivällisyys ja aika loppui kesken, joten lihasta ei tullut riittävän kypsää. Ensi kerralla varaan naudan poskien kypsentämiselle reilusti aikaa, jotta ne ovat varmasti täysin kypsiä.

Naudan poskia intialaisittain perustuu tietysti sattuneesta syystä omaan reseptiin, jota täytyy vielä säätää ennen sen jakamista tässä blogissa.

Paratha-leipää grillissä paistettuna

Paratha-leipää grillissä paistettuna

Mutta palataan varsinaiseen asiaan, eli miten tehdään Paratha-leipää grillissä paistettuna. Kun muut grillailut olivat ohi, ei muuta kuin valurautapannu kuumenemaan suoralle lämmölle. Leivinpaperien välissä olevat Paratha-leivät kestivät hyvin hetken odottelun ja valmistuivat kuumalla valurautapannulla todella nopeasti. Kirkastettua voita voi lisätä pannulle oman maun mukaan.

Paratha-leipää grillissä paistettuna intialaisten lisukkeiden kera

Kannatti tehdä Paratha-leipää grillissä paistettuna, sillä siitä tuli erinomaisen hyvä lisuke. Leivästä tuli lehtevää ja siitä sai käsin vedettyä herkulisen rasvaisia ja hieman grilliltä maistuvia paloja intialaisen ruoan kylkeen.

Koekeittiössä on testattu monia herkullisia leipiä grilliruoan kumppaniksi:
tortilloja https://koekeittiossa.fi/maitovasikan-picanhaa-ja-tortilloja-kamadolla/,
Hokkaidon maitoleipää https://koekeittiossa.fi/hokkaidon-maitoleipaa-tangzhong-menetelmalla/,
maissileipää https://koekeittiossa.fi/maissileivan-leipominen-kamadolla/,
Gua Bao ja Banh Tieu -leipäsiä https://koekeittiossa.fi/karamellipossua-ja-hedelmasalsaa-banh-tieu-leipasissa/. Paratha-leipä sopii todella hyvin tämän listan jatkoksi.

Reseptit

Paratha-leipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 kananmuna
vettä.

Kirkastettua voita (Ghee) kaulimiseen ja paistamiseen.

Sekoita jauhot, suola, kananmuna ja vesi. Vettä tarvitaan sen verran, että taikinasta tulee sopivan pehmeää ja kimmoisaa. Lepuuta taikinaa 30 minuuttia kelmulla peitettynä ennen sen jatkokäsittelyä. Lue ylhäältä, miten jatkokäsittely tapahtuu.

Mintturaita

0,5 dl tuoretta minttua silputtuna pieneksi
2 dl bulgarian jogurttia
1 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria.

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close