Korealainen BBQ on maailmalla hyvin suosittua ja näyttää herkulliselta monipuolisine tarjoiluineen hiilillä grillattujen lihojen, kalojen, äyriäisten, vihannesten ja tulisten kastikkeiden kera. (https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_barbecue)
Kun kaupassa oli hyvännäköistä naudan ulkofilettä tarjouksessa ja hiiligrilli kökötti pihalla valmiudessa, tuli hyvä tilaisuus kokeilla edes pientä osaa näistä herkuista. Onneksi raaka-aineet korealaisia BBQ-kastikkeita yms. varten löytyy jo aika helposti Suomestakin.
Tutkittuani erilaisia korealaisia BBQ-kastikkeita, päätin lopulta testata kahta erilaista kastiketta ja yhtä marinadia. Lisäksi oli korkea aika kokeilla erilaisten vihannesten grillaamista kamadolla. Erityisesti halusin grillata kaikkien kehumaa varhaiskaalta.
Leikkasin lihan suikaleet oman maun mukaan aika paksuiksi, vaikka esim. Bulgogia varten lihasuikaleiden tulisi olla ohuempia. Päätös osoittautui hyväksi, sillä lihasta tuli suussasulavaa.
Lihasuikaleet pääsivät jääkaappiin korealaiseen marinadikylpyyn noin kuudeksi tunniksi.
Vaikka tarkoitukseni ei ollut tarjota lihaa Bulgogin perinteiseen tapaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgogi), halusin kuitenkin testata Bulgogi-kastikkeen. Tämä herkullinen kastike käynee melkein kaiken grillatun kanssa.
Korealaisia BBQ-kastikkeita edustaa ilmeisesti varsin hyvin Ssamjang-kastike, joka (onneksi) maistui Kanta-asiakkaan mielestä ihan korealaiselta. Ei muuta kuin lisää serviettejä kattaukseen nenän niistämiseksi ja hien pyyhkimiseksi ja kastike alkoi hupenemaan hyvin astiasta.
Ennen lihan grillaamista ajattelin grillata lisukkeet valmiiksi. Kerrankin maltoin odottaa hiilloksen valmistumista, mutta sitten se olikin jo liian kuuma kasviksille. Varhaiskaali tuotti erityisesti vaikeuksia. Kaali paloi pinnasta ennen kuin se oli ehtinyt muuten hieman pehmetä. Voisulan, suolan ja pippurin kera lopputulos oli maukas, mutta liian rapea. Toki korealaisia BBQ kastikkeita lisäämällä kaaliin saa myös paljon lisää makua.
Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin kaalin palat eivät oikein pysyneet kasassa ja huonot grillipihdit kruunasivat katastrofin. Pihan puput saivat hyvän iltapalan.
Kun oli lihojen grillaamisen aika, oli hiillos ehtinyt jo vähän rauhoittua. Tavoiteltu päältä hyvä pinta ja sisältä vähän medium olisi onnistunut vielä paremmin, jos hiillos olisi ollut kuumempi.
Koekeittiössä opittua
Suurin haaste oli grillata kasvikset samalla hiilloksella kuin liha. Ensi kerralla
- leikkaan varhaiskaalin huolellisemmin siten, että kantapala pitää kaalinpalat paremmin kasassa tai sitten käytän jotakin alustaa
- grillaan kuumimmilla hiilillä ensin lihan ja vasta sitten vihannekset
- tai keskityn hiiligrillillä pääsääntöisesti lihan grillaamisen ja käytän kaasugrilliä kasvisten valmistamiseen (vähintäänkin esikypsentämiseen tai loppukypsentämiseen)
Resepti: Korealainen marinadi naudanlihalle
1,2 dl soijakastiketta
1,2 dl vettä
6 rkl fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria
0,6 dl miriniä
1 tl rouhittua mustapippuria
2 isohkoa päärynää kuorittuna ja paloiteltuna
1 keskikokoinen keltainen sipuli silputtuna
6 valkosipulin kynttä silputtuna
2 rkl seesamiöljyä
1 tl tuoretta inkivääriää pilkottuna
Sekoita soijakastike, vesi, sokeri, mirini ja mustapippuri. Yhdistä toiseen astiaan päärynä, sipuli, valkosipuli, seesamiöljy ja inkivääri, ja soseuta tasaiseksi. Sekoita molemmat keskenään.
Laita liha (esim. naudan ulkofilettä, naudan short ribs tai vast.) marinadiin ja anna olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai läpi yön.
Resepti: Korealaisia BBQ kastikkeita – Ssamjang kastike
1,2 dl Gochujang (korealainen chilitahna, löytyy hyvin varustetuista kaupoista)
2 rkl Doenjang (soijapaputahna, löytyy ainakin aasialaisista ruokakaupoista)
0,6 l keväsipulin vartta silputtuna pieneksi
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl miriniä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl seesamin siemeniä
vettä tarpeen mukaan
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja ohenna tarpeen mukaan vedellä.
Resepti: Korealaisia BBQ kastikkeita – Bulgogikastike
3 rkl soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä
1 tl doenjang
2 rkl vettä
2 rkl miriniä
1 tl seesamin siemeniä
2 tl kevätsipulin vartta hienoksi silputtuna
1 tl Sriracha chilikastiketta tai vast.
1 valkosipulin kynsi murskattuna ja hienonnettuna
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään.