Lämminsavulohta, nam!

Lämminsavulohta, nam!

Kaupassa oli tarjouksessa merilohta, joten nyt oli Koekeittiössä aika opetella lämminsavustusta.

Merilohen esivalmistelu

Tämän täytyy olla helpoin resepti ikinä. Karkeaa merisuolaa, sokeria ja lohta.

Puhdistin lohifileet ja pyyhin ne huolellisesti. Ripotin vajaan kilon fileen päälle vajaan puoli desiä karkeaa merisuolaa ja vajaan puoli desiä sokeria. Toiseen kokeilin kookossokeria, toiseen tavallista. Suolaa saa olla ihan kunnon kerros päällä. Laitoin kalat jääkaappiin neljäksi tunniksi.

Lämminsavustus

Sitten grillin kimppuun. Sytytin hiilet yhdellä sytytyspalalla ja annoin ylä- ja ala-aukkojen olla kokonaan auki. Lähdin hakemaan 90 asteen lämpötilaa pienentämällä luukkuja. Grillin ollessa oikean lämpöinen heitin hiilille kourallisen omenapuulastuja ja laitoin lohipalat ritilälle. Toisen fileen olin huuhdellut ja toisen pyyhkinyt talouspaperilla.

Kansi kiinni ja suunnitelma oli pitää kalat noin 20 minuuttia 90 asteessa. Lämpö tippui kuitenkin alle 60 asteeseeen ja paniikki iski. Sammuiko hiilet? Annoin happihoitoa hiilille ja sitten taas kansi kiinni. Hetken grilli kuumeni ja sitten se taas jäähtyi.

Oliko luukut liian kiinni? Yllä olevissa kuvissa näkyy säädöt, jotka toivat oikean lämpötilan – ainakin välillä. Jouduin lopulta taas luottamaan sormituntumaan ja avaamaan sitä varten kantta pari kertaa tarkastaakseni kalojen kypsyysasteen. Kalat olivat savustuksessa lopulta noin 40 – 45 minuuttia ja lopputulos oli yllättävän hyvä!

Koekeittiössä opittua

Koekeittiön oppeja taas muistiin:

  • odota, että grillin lämpötila tasoittuu
  • älä huuhtele, vaan kuivaa fileet suolauksen jälkeen, tulee parempi suola
  • kookossokeri toi mukavan sävyn kalan pintaan, varmasti muutkin ruskeat sokerit ajaisivat saman asian
  • luotan sormituntumaan, en ohjeaikoihin

Resepti: Hunajainen tartarkastike

Sitten vielä ihan perinteinen kastike lämminsavulohen kaveriksi:

Hunajainen tartarkastike

1 dl maustekurkkuja

1 rkl kapriksia

1/2 punasipulia

1 valkosipulin kynsi

1/2 ruukku ruohosipulia

1 prk kevytkermaviiliä

1 rkl hunajasinappia tai vast.

1 rkl limetin mehu

1 rkl makeaa chilikastiketta

Valuta kurkut ja kaprikset liemistään ja hienonna pienemmiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa kylmänä.



1 thought on “Lämminsavulohta, nam!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.