Kylmäsavutuotteet ovat kaupoissa aika kalliita ja niiden laatu vaihtelee. Itse savustamalla voisin sekä säästää, että tehdä omaan makuun sopivan suolaista ja savuista. Oli siis aika kokeilla kuinka tehdään kylmäsavulohta kamadolla. Täytyy sanoa jo tässä vaiheessa, että kalan kylmäsavustus oli todella helppoa ja vaivatonta! Enää en osta kaupasta kylmäsavukalaa paitsi jos vakumoidut siivut ovat loppuneet pakastimesta tai on kesä (paitsi juhannus). Ilman lämpötila nimittäin saa olla maksimissaan 10 astetta lämmin, jotta kylmäsavustus onnistuu.
Kylmäsavustustarvikkeet
Ei siis muuta kuin grillistä kaikki hiilet ja tuhkat pois ja kauppaan ostoksille.

Näitä oli kahta kokoa. Päädyin isompaan malliin, jotta savua kestää pidempään.

Halusin miedon savuaromin, siksi päädyin pyökkiin. Kotona löysinkin sitten purua myös tuosta kierukkapaketista. Tämän purun puulajista ei ollut mitään merkintää.
Lohen esivalmistelu

Poistin aamulla kirjolohifileistä ylimääräiset rasvasivut ja pyyhin kuivaksi. Peitin fileet hienolla merisuolalla ja laitoin jääkaappiin kahdeksitoista tunniksi. Illalla kuivasin fileet huolella ja annoin ”tuulettua” eli kuivata noin tunnin verran ennen grilliin laittoa.
Kylmäsavustus

Täytin savukierukan pakkauksessa olleella purulla. Ohjeen mukaan purua ei saa olla niin paljon, että tuli pääsisi leviämään ennen aikojaan seuraavaan silmukkaan.

Porasin ruuvin lämpökynttilään. Ruuvin avulla kynttilä oli sitten helpompi ottaa pois kierukasta kun se on syttynyt.
Savustuksen ajan aukot olivat näissä asennoissa:



Otin fileet pois neljäntoista tunnin jälkeen ja savua olisi vielä riittänyt pidempäänkin. Mielestäni tuo aika riitti hyvin kirjolohelle, vaikka toiset taitavat pitää paljon kauemmin savustetusta kalasta.

Kierukkapakkauksesta ei tosiaan selvinnyt, mitä puuta puru oli. Kylmäsavulohet olivat todella hyviä, mutta tulisiko jostakin muusta puulajista vielä parempi aromi?
Seuraavana viikonloppuna kokeilin vielä merilohta pyökkipurulla ja lisäsin toiseen fileeseen noin ruokalusikallisen tavallista sokeria ja toiseen kookossokeria. Koekeittiön Kanta-asiakas ei sokeria maistanut, joten ensi kerralla sitten vähän enemmän.

Pyökkipuru oli päässyt jossakin vaiheessa loppumaan, joten savua ei enää 14 tunnin jälkeen tullut. Savun aromi oli minulle mieluisen pehmeä, joten pyökkipuru jatkoon!
Koekeittiössä opittua kun tehdään kylmäsavulohta kamadolla
Ensi kerralla muistan kun teen kylmäsavulohta kamadolla
- laittaa purua riittävästi
- paksu merilohi vaatii ainakin14 tuntia savua, ehkä muutama tunti lisääkin menisi jos savun saisi kestämään pidempään
- jos laitan sokeria, niin laitan sitä enemmän kuin ruokalusikallisen
- ensi kerralla kokeilen 5 % suolausta, eli kilolle kalaa 50 g suolaa kilolle ja 25 g sokeria
Resepti: Sinappikastike kylmäsavu- ja graavilohelle
Tässä vielä hyvä perinteinen kastike kalan kanssa tarjottavaksi. Tätä on helppo tuunata oman maun mukaiseksi.
Sinappikastike kylmäsavu- ja graavilohelle
4 rkl makeaa sinappia
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
valkopippuria myllystä
1 rkl viinietikkaa
1,5 dl öljyä
silputtua tilliä (tai muuta yrttiä)
(Tilkka konjakkia tai muuta tuunausta)
Sekoita keskenään mausteet ja viinietikka. Lisää öljy vähin erin voimakkaasti sekoittaen. Mausta tillisilpulla ja halutessasi konjakilla tms.
Kiitos kokemuksien jakamisesta. Käyttämäsi puulaji on pyökki (engl. beech) jota olen itsekin käyttänyt aiemmin hyvällä menestyksellä lämminsavulohen kanssa.
Hyvä huomio puulajista, kiitos!