Pizzan paistaminen kamadossa – tai ainakin pizzan kaltaisen

Arvasin kyllä, että pizzan paistaminen kamadossa saattaa olla aloittelijalle haastavaa. Lisäsin kuitenkin vaikeusastetta vielä tekemällä pizzataikinan BIGAa hyödyntäen. Pizzoista ei tullut ihan oppikirjan mukaisia, mutta ainakin nyt on taas kerrottavaa.

Ensin taas kauppaan grillitarvikeosastolle pizzalapion ja pizzakiven ostoon. Lisäksi latasin puhelimeen Master Biga Appin, joka mm. laskee lämpötilan mukaisen nostatusajan BIGA-taikinajuurelle.

Pizzataikinan valmistus

Pizzataikinan juuri eli Biga valmistumassa

Tein edellisenä iltana taikinajuuren sekoittamalla ensin keskenään 6 g hiivaa ja 400 g 25 asteista vettä. Hetken kuluttua lisäsin nesteeseen kilon jauhoja (yli 12 % proteiinia). Seoksen kuivuus epäilytti, mutta toivoin kemiallista ihmettä tapahtuvaksi seuraavan 16 tunnin aikana.

Biga-taikina valmistumassa

Aamulla kuivuus epäilytti edelleen, joten lisäsin 4 dl lisää vettä ja annoin juuren jatkaa muhimistaan. Muutaman tunnin jälkeen juuressa näkyi jo enemmän eloa.

Sekoitin juuren 500 grammaan vettä ja lisäsin monitoimikoneen vaivaessa mukaan 800 g Tipo 00 jauhoja (reseptissä oli 1kg) ja 10 g suolaa (reseptissä oli 60 g). Vähensin suolan märää, koska ajattelin suolaisten päällysteiden tuovan omaan makuuni riittävästi suolaisuutta.

Taikinan noustua vielä viisi tuntia, aloin työstämään taikinaa. BIGA-pizzapohjan tekemisestä kannattaa katsoa video, sillä sitä käsitellään ja nostatetaan useampaan otteeseen. Tässä yksi videolinkki: https://youtu.be/29cp6ro_TQ4

Pizzataikinapalloja

Taikinasta tuli lopulta ihan hyvä ja laitoin noin 250 grammaiset taikinapallot nousemaan vielä viimeisen kerran.

Kohonneet pizzataikinapallot

Tässä kuvassa näkyy kaksi isoa virhettä. Taikina nousi todella paljon grilliä lämmitettäessä ja pallot kiinnittyivät toisiinsa. Ja mikä pahinta, myös alla olevaan leivinpaperiin! Sitähän ei saanutkaan pois kuin taikinaisina suikaleina.

Olin ajatellut pakastavani osan taikinapalloista, mutta luovuin tällä kertaa ajatuksesta.

Grillin lämmitys

Pizzan paistaminen kamadossa vaatii hyvin kuuman kamadon

Kamadon mittarin tuijottamisen luulisi olevan yhtä rentouttavaa kuin ongen kohon, mutta ei. Välillä mittari jumittui 150 asteeseen ja hermot pettivät. Lisäsin sytytyspaloja pariin kohtaan, koska hiillos oli toispuoleista. Samalla lisäsin varalta myös hiiliä. Tunnustan puhaltaneeni myös alaluukusta sisään! Varmasti ihan turhaan, olisi vain pitänyt odottaa. Lopulta lämpötila oli hyvä, mutta pizzat oli jo paistettu.

Pizzan paistaminen kamadossa toi logistisia haasteita

Pizzan kaltaisen paistaminen kamadossa

Pizzan logistiikka keittiöstä grilliin oli haastavaa. Ensimmäinen pizza onnistui vielä ihan hyvin, mutta sitten alkoi kuljetusketju yskiä. Koekeittiössä ei ollut mannaryynejä, joita neuvotaan laittamaan pizzalapiolle pizzan alle. Ilmeisesti en laittanut myöskään riittävästi jauhoja lapiolle, koska pizzan siirto pizzakivelle oli vaikeaa. Kuvassa on uusi keksintöni: Pizzapulla. Maistui muuten tosi hyvältä!

Pizzan paistaminen kamadossa

Lopulta pizzan muoto oli toisarvoista, kunhan sen sai oikein päin kivelle. Parhaaksi keinoksi osoittautui leivinpaperi pizzan alla. Pizza leivinpaperin kanssa grilliin ja paperin otto minuutin jälkeen toimi hyvin.

Koekeittiössä opittua pizzan paistamisesta kamadossa

Pizzataikina toimi lopulta hyvin, joten kannattaa tutustua Bigaan. Logististen haasteiden vuoksi pizzojen pohjista tuli vähän paksuja, mutta ensi kerralla

  • laitan grilliin riittävästi hiiliä ja sytytyspaloja
  • annan grillin lämmetä rauhassa
  • asetan pizzataikinapallot laatikkoon riittävän etäälle toisistaan
  • laitan riittävästi jauhoja pizzalapiolle tai käytän leivinpaperia
  • yritän olla sotkematta pizzakiveä, sillä sen puhdistaminen on vaikeaa

Resepti: Tomaattikastike Pizzalle

Tässä vielä tomaattikastikkeen resepti :

  • 1/2 sipuli
  • 2 * 400 tomaattimurskaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl oliiviöljyä sipulin kuullottamiseen
  • 1/2 tl chili flakes
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike pizzalle

Kuullota pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli hyvin oliiviöljyssä. Lisää loput ainekset ja keitä kastiketta noin tunnin ajan. Lisää lopuksi mustapippuria maun mukaan ja oliiviöljyä. Sauvasekoittimella voi tehdä tarpeen mukaan vähän tasaisempaa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close