Kamado-grillikausi alkoi hiipua ja oli aika ottaa käyttöön uudet salaiset aseet. Kiinnostava Smoking Gun -laite oli sopivasti tarjouksessa, joten Koekeittiön varustukseen tuli taas uusi härpäke. Pää oli täynnä kysymyksiä. Miten Smoking Gun -laitetta käytetään palohälytyksettä? Tuoko Smoking Gun -laite oikeasti savun aromia ruokiin? Mihin kaikkeen savuaromi sopii? Miksi tuota nyt sitten kutsuisi? Savustuspyssy? Savustuspistooli? Smoking Gun -laite? Smoking Gun -savustuslaite?
Smoking Gun -laitteen käyttöönotto
Smoking Gun -laite oli pakkauksessa yksinkertaisen ja viattoman (hierontalaitteen tai föönin😁) näköinen vekotin, jonka käyttöönotto ja käyttäminen vaikutti helpolta.
Ohjekirjan ensimmäiset kolme sivua olivat turvallisuusohjeita, joten ihmettelyni siitä, miten Smoking Gun -laitetta käytetään palohälytyksettä eivät enää tuntuneet ollenkaan turhilta. Netistä löytyi onneksi havainnollisia videoita (https://www.youtube.com/watch?v=Nlz4NTd-9zM&feature=emb_logo ja https://www.youtube.com/watch?v=Oicw-9LSOvw&lc=UghQhHkRzLHL53gCoAEC) siitä, miten savustuspyssyä käytetään, eikä niissä kuulunut palosireenejä tai näkynyt taustalla juoksentelevia palomiehiä, vaikka savua pulppusi myös astian ulkopuolelle.
Sagen kotisivuilta https://www.sageappliances.com/uk/en/products/smoking-gun/bsm600.html ladattavasta reseptivihkosta ja yllä olevien linkkien videoista sain hyviä ideoita siitä, mihin kaikkeen savustuspyssyä voi käyttää. Savun käyttäminen tarjoiluefektinä drinkeissä ja juustotarjottimella voisi olla hauskaa. Entä sitten sosekeiton savustaminen blenderissä soseutuksen yhteydessä? En ollut edes ajatellut tätä vaihtoehtoa.
Päätin aloittaa savustuskokeilut juustolla, salsalla ja entrecote-pihveillä. Savustaminen sopii myös ajoituksellisesti hienosti pihvien valmistukseen, sillä niiden levätessä paistamisen jälkeen savustus tapahtuu näppärästi siinä ohessa.
Savustus Smoking Gun -laitteella
Laitoin paistamani pihvit astiaan ja kelmun päälle. Kaadoin hieman hickorypuuta savustuspyssyn pesään, laitoin puhalluksen laitteessa kakkosvaihteelle ja sytytin tulitikulla puumurut. Letkun puhaltaessa savua laitoin puhalluksen ykköselle.
Kelmu alkoi pullistua savun täyttäessä astian. Savua pursui myös letkun vierestä ulos ja keittiöön alkoi virrata savua. Vaikka savustin oli lieden päällä liesituulettimen alla, savun vaikutukset alkoivat pelottaa. Miten Smoking Gun -laitetta käytetään palohälytyksettä? Kohta huutaa palosireeni!
Pelkoni oli onneksi turha. Täydellä teholla olevat talon ilmanvaihto ja liesituuletin sekä aukinaiset ovet mahdollistivat mukavan rauhallisen savustuksen.
Sama rutiini juustojen ja salsan kanssa; kelmu päälle ja savua sisään – ja vähän muuallekin.
Savustuskokeilut olivat lupaavia. Savun aromi sopi erityisesti juustoon ja pihveihin. Kun savustuksen tekee juuri ennen tarjoilua, maistuu savu parhaiten. Tosin silloin savun haistaa myös ilmassa…
Koekeittiössä opittua siitä, miten Smoking Gun -laitetta käytetään
Ensi kerralla
- laitan savustettavat ruoat isompiin astioihin, jolloin niihin mahtuu enemmän savua
- laitan kelmun paremmin astian ympärille, jotta letkun ympäristön saa mahdollisimman tiiviiksi
- kokeilen savuefektin käyttämistä tarjoilussa.