Jo paljon ennen joulukuuta Facebookin grillausryhmäläiset näyttivät treenaavan useampaankin otteeseen kinkun grillaamista. Aloin jännittää, voiko siinä epäonnistua pahastikin? No eipä siinä lopulta ollut mitään harjoittelemista, sillä joulukinkun grillaaminen kamadossa oli todella helppoa! Ehkä kysymyksessä oli vain tekosyy saada syödä kinkkua jo ennen joulua?
Kamadolla grillaus onnistuu läpi vuoden, mutta nyt joulukinkun grillaamisen jälkeen suunnittelen tekeväni Koekeittiössä muuta testausta kuin grillaamista. Toki jouluksi piti valmistaa kamadossa myös kylmäsavulohta, jonka tekemiseen löysin ohjeet aiemmasta artikkelistani https://koekeittiossa.fi/?p=257. Samassa savussa ja ajassa savustui tavallinen kermajuusto todella hyvin, suosittelen!
Iberico-porsaan kinkkua kamadoon
Kaikkien erilaisten kinkkujen joukosta kaupan pakastinkaapista valikoitui Iberico-kinkku (vai onko virallinen nimi Iberian porsaan kinkku?), jonka parempi maku on mielestäni hintansa arvoinen. Kinkun rasva on myös mukavasti enemmän lihan seassa kuin vain päällä.
Iberico joulukinkun grillaaminen kamadossa
Kinkun grillaaminen kamadossa oli todellakin helppoa. Näin sen tein:
- Ostin kaupasta valmiiksi suolatun kinkun ja sulatin sen muutaman päivän aikana jääkaapissa. Kinkku lämpeni vielä huoneen lämmössä muutaman tunnin ennen grillaamista.
Grillaaminen on hyvä aloittaa aikaisin aamulla, sillä siinä saattaa mennä pitkään. Seuraavaksi ostoslistalla on otsalamppu, sillä pimeässä oli hankala nähdä, mitä teki.
2) Laitoin grilliin melko paljon kovapuuhiiliä ja sytytin ne sytytyspaloilla muutamasta kohdasta.
3) Laitoin foliolla suojatun lämmönjakolevyn ja rasvankeräysastian ritilän alle. En laittanut astiaan vettä.
4) Tökkäsin kinkkuun Meater-mittarin ja asetin tavoitelämpötilaksi 73 astetta tähtäimessä meheväksi jäävä joulupöydän herkku.
5) Pyrin pitämään grillin lämmön 90 – 110 asteen välillä.
Lämmön pitäminen tasaisena oli lopulta helppoa. Lämpö notkahti vain kerran, kun hiilet olivat palaneet keskeltä eivätkä olleet syttyneet reunoilta. Ehkä laitan sytytyspalat vähän laajemmalle alueelle ensi kerralla. Lisäsin hiiliä keskelle ja sytytin ne uudestaan.
Meaterin ennustamaan kinkun valmistumisaikaan ei kannata luottaa. Loppuvaiheessa se ennusti yli 14 tuntia, mutta notkahduksen jälkeinen pieni lämmönnousu saattoi nopeuttaa valmistumista. Lisäksi kinkun sisälämpötila pysyi jonkin aikaa melko tasaisena eli se taisi hetkeksi stallata ( https://www.smokedbbqsource.com/the-bbq-stall-explained-how-to-beat-it/#:~:text=The%20barbecue%20stall%20is%20what,the%20temperature%20starts%20rising%20again). Onneksi tämä stallaus ei kestänyt kovin kauaa ja kinkun grillaaminen kamadossa ei kestänyt yöhön asti.
6) Otin kinkun 73-asteisena kamadosta, poistin verkon kinkun ympäriltä ja kuorrutin sen.
Kuorrutusta varten tein sinapista ja Poppamiehen Smoky Apple Sauce -kastikkeesta kinkun päälle sivellyn seoksen, jonka päälle sirotin reilusti korppujauhoja.
7) Grillasin kinkun pintaan lopuksi hyvän värin.
Kinkun kääntelyä varten olisin tarvinnut paremmat työkalut. Tavalliset grillipihdit antoivat periksi raskaan kinkun painolle leviten muodottomiksi ja kinkun kuorrutus lähti kuoriutumaan pihtien valuessa pitkin kinkun pintaa.
Vaikka pihtien kanssa oli ongelmia, lieskat löivät käsille ja osa herkullisesta kuorrutuksesta jäi grilliritilälle, tuli kinkusta lopulta ihan hyvän näköinen. Kukas sitä kuorrutusta niin paljon lopulta tarvitseekaan!
Kinkun pitäisi antaa levätä ainakin yön yli. Kuvan kinkkusiivut ovat aivan liian aikaisin leikatut, seuraavana päivänä liha näytti paljon tasaisemmalta.
Kinkun grillaaminen kamadossa vie aikaa, mutta se oli lopulta todella helppoa. Joulun jälkeen täytynee käydä ostamassa alennusmyynneistä lisää grillattavaa! Ai niin…. pitikö tässä tulla talvitauko grillaukseen?