Lähikaupan lihahyllystä löytyi outo lihapala. Etiketin nimi Boneless Black Angus Chuck Mock Tender ei sanonut mitään, joten pakkohan se oli ostaa Koekeittiöön testattavaksi. Lihapala joutuikin lopulta odottamaan pitkään jääkaapissa, sillä oli vaikea keksiä, miten se pitäisi valmistaa.

Kaupan hintalapussa ja alkuperäisessä etiketissä olevat erilaiset nimet hämmensivät. Millä nimellä voisin edes hakea reseptiä? Täältä löytyi lopulta selitys nimiongelmalle: www.beefitswhatsdordinner.com Eli lihakimpale tunnetaan Amerikassa myös nimellä Chuck Eye, Chuck Filet, Chuck Mock Tender Roast, Medallion Pot Roast ja Scotch Tender.
Helpottaakseni seuraavia tästä lihapalasta tietoa hakevia seikkailuhenkisiä kokkaajia päätin antaa lihalle oman nimen Chuck mock tender filet roast eye. Eiköhän tuolla nimellä suurin osa googlaajista löydä tähän artikkeliin!

Chuck Mock Tender Mikälie leikataan naudan olkapäästä ja siinä on useita eri suuntaisia lihaksia, joten liha ei ole helpoin mahdollinen valmistaa. Useimmissa artikkeleissa suositeltiin pitkää haudutusta, mutta koska kamadokausi on vielä meneillään, en halunnut hauduttaa sitä liemessä. Osan lihasta olisi voinut leikata ja käsitellä siten, että siitä olisi voinut yrittää grillata pihvejä, mutta päätin kokeilla koko palalla pitkää epäsuoraa grillausta savun kera.
Chuk mock tenderin valmistaminen

Valmistelin lihan edellisenä iltana leikkaamalla siitä pois päällimmäisiä kalvoja yms. ja ruiskuttamalla siihen 10 % suolavettä.

Suunnitelmani oli pitää lihaa grillissä epäsuorassa noin 110 asteen lämmössä, kunnes sisälämpötila olisi 94 -96 astetta. Ennen sitä, noin 70 asteessa, käärisin sen folioon ja laittaisin vähän Poppamiehen lakritsikastiketta makua tuomaan.
Kaikki ei tietenkään aina mene ihan suunnitelmien mukaan, Koekeittiössäkään. Meater -lämpömittari ei suostunut toimimaan ja jouduin aloittamaan grillauksen ilman sitä. Lopulta selvisi, että mittaritikun latauspää oli sen verran likainen, että tikku ei ollut latautunut.

Kunnon pesun ja latauksen jälkeen mittari alkoi jälleen toimia. Yllätyksekseni liha oli viiden tunnin grillauksen jälkeen jo 76-asteista. Tämä selittyi nopeasti Meaterin avulla, sillä grillin oma mittari näytti noin 40 astetta vähemmän kuin Meaterin mittari! Tuli kiire laittaa liha nopeasti pakettiin lakritsikastikkeen kanssa ja vielä puoleksi tunniksi grilliin hautumaan.
Lopputulos

Otin kutistuneen Chuck Mock Tenderin pois grillistä 96-asteisena. Onneksi en valmistanut siitä myös pihvejä, sillä jäljelle olisi jäänyt enää nyrkin kokoinen kimpale.

Lopputuloksena oli brisketin tyyppinen kypsä liha. Chuck mock tender filet roast eye lakritsikastikkeen kera maistui hyvältä, liha oli mureaa ohueksi leikattuna ja suolaus oli onnistunut. Tästä saa maukasta lihaa leivän päälle ja salaattiin.
Koekeittiössä opittua
- Grillin lämpötilamittariin ei ole luottamista, mutta hyvää tulee vaikka vähän liian kuumassakin.
- Pidä Meaterin tikku puhtaana.
- 10 prosentin suolaus yön yli toimi hyvin.