Maitovasikan picanhaa ja tortilloja kamadolla

Maitovasikan picanhaa ja tortilloja kamadolla
Maitovasikan picanha

Maitovasikan picanha oli kaupassa tarjouksessa ja viimeinen käyttöpäivä oli mukavan lähellä, joten luvassa oli mureaa lihaa. Picanhan valmistaminen kamadolla oli vielä Koekeittiössä kokeilematta, joten juhannusmenun pääraaka-aine selvisi sillä kauppareissulla. Koska Tex-Mex maistuu kaikille, päätin grillata maitovasikan picanhaa ja tortilloja kamadolla sekä tarjota ohessa perinteiset mössöt artikkelin lopun reseptien mukaisesti.

Maitovasikan picanhaa kamadolla

Picanha leikataan naudan takaosasta, paahtopaistin päällä olevasta ulkopaistin kärkiosasta (https://www.maatilatahlo.fi/ruhon-osien-kaytto/) ja se sopii kypsennettäväksi kokonaisena paistina, pihveiksi leikattuna tai varraslihana. Päätin valmistaa lihan kokonaisena ja suikaloida sen sitten tortilloihin sopivaksi. Pohdin kolmea vaihtoehtoa lihan kypsentämiseen 56 – 57 asteiseksi:
1) Alkukypsennys miedolla lämmöllä ja lopuksi tulikuumassa hyvä karamellisointi pintaan.
2) Ensin kuumassa lämmössä ja sitten loppukypsennys miedossa lämmössä.
3) Kokonaan tulikuumassa lämmössä ja sitten lihan sieppaus kamadosta niin, että lihan lämpötila päättyy tavoitteen mukaisesti 56 – 57 asteeseen.
Nälkä kurni jo vatsassa, joten valitsin viimeisen vaihtoehdon nopeimpana. Koekeittiön hengen mukaisesti arvannette, että ajoituksen kanssa oli lopulta pieniä haasteita…

Esivalmisteluna vain suolasin kuivatun lihan pinnan ja annoin lihan olla huoneenlämmössä muiden valmistelujen ajan. Aloitin grillauksen kun kamadon hiilet olivat hehkuvan oranssit. Käännellessäni picanhaa liekkimeressä sivelin samalla Poppamiehen tummaa Korean BBQ kastiketta lihan pintaan. Suljin välillä kannen hillitäkseni liekkejä. Tarkastin lihan sisälämpötilan useaan otteeseen, mutta silti lämpötila yllättäen kipusi reilusti yli tavoitteen! Sieppasin lihan nopeasti pois grillistä ja käärin sen butcher-paperiin (täältä näette miksi butcher-paperiin eikä folioon: https://goshindig.com/butcher-paper-vs-foil-vs-parchment-paper/) odottamaan tortillojen valmistumista. Lihan sisässä koko ajan oleva mittari olisi estänyt ikävän yllätyksen, mutta minulla ei ollut nyt käytettävissä sopivaa mittaria, sillä Meateria ei voi käyttää näin kuumissa lämpötiloissa. Täytynee taas käydä ostoksilla.

Tortilloja kamadolla

Valitettavasti en löytänyt kaupoista Masa harina -jauhoja (niitä on hakenut moni muukin: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000002701116.html), joten en päässyt kokeilemaan ”oikeaoppisten” maissitortillojen tekemistä. Artikkelin lopusta löytyy kuitenkin resepti oikein maukkaisiin tortilloihin.

Tortillojen paisto kamadossa

Valmistettuani tortillat artikkelin lopussa olevan reseptin mukaisesti kuumensin rautapannun hiilloksen päällä ritilällä. Tortillat paistuivat todella nopeasti kuumalla rasvattomalla pannulla. Näitä tekee nopeasti useammallekin vieraalle.

Kamadossa grillattuja tortilloja tex-mex-ateriaan

Kovettumisen estämiseksi laitoin tortillat leivinpaperien väliin ja pyyhkeen sisään odottamaan ruokailua.

Maitovasikan picanhaa ja tortilloja kamadolla

Maitovasikan picanhaa kamadolla tehtynä

Tortillojen paistamisen jälkeen avasin Butcher-paperipaketin ja löysin sieltä hyvin tumman näköisen picanhan. Viipaloin lihan ohuiksi siivuiksi ja leikkasin niistä pitkiä suikaleita tortillan väliin laitettavaksi.

Vaikka liha ehti kypsyä vähän liikaa, oli se onneksi hyvän makuista (eikä maistunut yhtään palaneelta) ja todella mureaa.

Maitovasikan picanhaa ja tortilloja kamadolla sekä guacamolea, chimichurria, mango- ja Pico de Gallo salsaa

Juhannusvieraille näytti maistuvan hyvin maitovasikan picanhaa ja tortillaa kamadolla valmistettuna sekä alla olevien reseptien mukaan valmistetut chimichurri, guacamole, mango- ja Pico de Gallo salsa.

Tätä konseptia voi käyttää toistekin, sillä lihaksi sopii hyvin myös moni muukin ruhon osa, kuten esim. flank steak https://koekeittiossa.fi/petite-tenderia-flank-steakia-maminhaa/.

Reseptit

Tortillat

3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
o,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
0,6 dl ruokaöljyä
1,2 dl lämmintä vettä (ja tarpeen mukaan enemmän)

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ruokaöljy ja sitten lämmin vesi. Lisää tarpeen mukaan lisää vettä, jotta saat taikinasta sopivan kimmoisan. Anna taikinapallon levätä peitettynä 30 minuuttia. Tee taikinasta 6 – 8 palloa ja peitä ne odottamaan kaulimista. Kauli pallot kevyesti jauhotetulla tasolla ohuiksi letuiksi. Laita letut leivinpaperipalojen väliin ja pyyhkeen tai kannen alle, jotta ne eivät kuivu.

Paista tortillat pikaisesti kuumalla rautapannulla ilman rasvaa.

Chimichurri

Puntti persiljaa
Puntti korianteria
3 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili tai jalopeno
1 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikka
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja poista chilistä kanta ja siemenet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi kastikkeeksi.

Mangosalsa

1 kypsä mango
1/2 punasipuli
1 punainen chili
puoli punttia korianteria
1 rkl limetinmehua
0,5 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Kuutioi mango ja pilko punasipuli. Poista chilistä siemenet ja kanta. Pilko pieneksi chili ja korianteri. Sekoita kaikki ainekset salsaksi.

Pico de Gallo

500 g kypsiä tomaatteja
1 vihreä chili tai jalopeno
puoli punttia korianteria
1 sipuli
1 limetti
ripaus suolaa

Poista tomaateista kannat ja siemenet. Kuutioi hedelmäliha ja valuuta hetki siivilässä. Poista chilistä siemenet ja kanta. Pilko pieneksi chili, sipuli ja korianteri. Sekoita ainekset keskenään, purista sekaan limetin mehu ja mausta suolalla.

Guacamole

2 syöntikypsää avokadoa
1 limetti
pieni vihreä chili tai jalopeno
1/4 sipuli
puoli punttia korianteria
ripaus suolaa

Muussaa karkeasti avokadon hedelmälihaa haarukalla. Purista päälle limetin mehu. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chili ja sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.